Op woensdag 1 september jl. heb ik deelgenomen aan de Roofvogelfotografie workshop bij Valk Roofvogels in Lunteren.

Om 09.00 uur kwam ik aan op locatie midden in het groen van Lunteren. Bettine van den Brink stond alle gasten op te wachten met koffie, thee en een heerlijke versnapering. Er waren circa 12 andere fotografen aanwezig met wie je een praatje kon maken en kon uitwisselen over de passie voor fotografie.

Na de koffie en de thee kwamen de eerste vogels te voorschijn. De eerste vogel was de Oeraluil die plaats nam op één van de boomstammen en takjes die er ruimschoots aanwezig zijn. Natuurfotograaf Nathan Vink legde ons uit met welke camera-instellingen je het beste kon fotograferen (niet te hoog diafragma, iets hogere ISO omdat de lucht wat grijs was) en waar je in je compositie rekening mee kon houden. Hij adviseerde te fotografen in burst modes (meerdere opnames per seconde) en dat heb ik geweten! Ik kwam met 3.500 foto’s thuis maar had nu ook geen moment gemist met het fotografen van de snelle vogels.

Gerard van den Brink (Valkenier) kwam iets later aan want hij had net een prachtige witte Havik opgehaald. Die mocht meteen op de foto en wat was het een prachtvogel! Gedurende de ochtend kwam de ene na de andere vogel voorbij en werden er voortdurend tips gegeven hoe je de mooie vogels het beste vast kon leggen. Het Roodpootvalkje kwam zelf nog persoonlijk kennismaken met me (foto bovenzijde van deze post). Tot slot kregen we een heerlijke lunch en was deze prachtige ochtend al weer voorbij.

Ik kan deze workshop aan elke fotograaf die interesse heeft in vogels aanbevelen. Of je nu beginner bent of al gevorderd: er is voor een ieder wat wils. Het was ook mooi om de passie van Bettine en Gerard te zien voor hun vak en hoe ze met alle geduld klaar stonden voor ons!

De volgende vogels hebben we kunnen fotograferen:

 • Oeraluil
 • Sperweruil
 • Witte Havik
 • Bosuil
 • Sneeuwuil
 • Scharrelaar
 • Klapekster
 • Kerkuil
 • Slechtvalk
 • Amerikaanse zeearend
 • Roodpootvalk
 • Rode wouw
 • Ransuil
 • Oehoe

Meer informatie: https://www.devalk-roofvogels.nl/