Het verbaasde Willems Visser hoeveel reacties hij kreeg toen hij aanbood een foto weg te geven van de strandhuisjes in Heemskerk. ,,Er zaten soms wel heftige verhalen bij, zoals van de ouders van een gehandicapt kind in een inrichting, die vaak op het strand kwamen, maar dat nu niet meer mogen.’’

De fotografie is voor Visser ’een uit de hand gelopen hobby’. ,,Ik heb een studio op de Houtwegen in Heemskerk, maar natuurfotografie is mijn specialiteit. Het is gaaf om in opdracht te werken, maar voor mijn hobby ben ik vaak in het duin te vinden.’’

,,Ik realiseerde me opeens dat mensen nu veel binnen zitten. En toen ik zag dat het bij bouwmarkten druk is, begreep ik dat veel mensen met hun huis bezig zijn. Toen kwam het idee op om een foto weg te geven, om mensen een beetje op te vrolijken. Zo kunnen de mensen toch nog een beetje van de natuur genieten.’’

Visser liet de foto op groot formaat op aluminium afdrukken. ,,Dat is beter dan canvas. De kleuren worden niet zo flets en de details zijn veel beter zichtbaar.’’

Paviljoen

Visser postte het op Facebook, dertig mensen reageerden. Hij was onder de indruk van sommige verhalen. ,,Bijvoorbeeld van familieleden van de nieuwe eigenaren van een strandpaviljoen. Door de crisis kunnen zij hun zaak niet opbouwen. En er was een jeugdvriend van wie de vader overleden is, waardoor zijn moeder alleen achter is gebleven. En nu kan niemand bij haar langs. Ze kwamen vroeger ook veel op het strand. De reacties laten de betekenis van foto’s zien.’’

De verhalen waren zo pakkend dat Visser een tweede afdruk liet maken om weg te geven. Morgen bepaalt hij wie ze krijgt. Maandag wil hij een nieuwe actie starten. Hij hoopt dat andere fotografen zijn voorbeeld volgen.

De Heemskerker fotografeert nog regelmatig in de duinen. ,,Je mag toch een frisse neus halen. Ik ben er ’s ochtends voor negen uur en in het laatste uur van de dag. Dan is het licht mooi, en dan zijn er ook niet zo veel mensen.’’

Wil je de foto bestellen? Klik hieronder op de afbeelding: